„S-a decis invitarea primului ministru pentru a prezenta un raport cu privire la execuția bugetului, pentru că în spațiul public au apărut tot felul de informații contradictorii. Biroul Permenent (reunit – n.r.) s-a consultat cu cabinetul primului ministru. Am convenit luni, săptămâna viitoare, pe 19 septembrie, la ora 14.30. Va fi prezent în fața camerelor reunite”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
El a mai spus că premierul va avea 30 de minute pentru a face o prezentare, apoi reprezentanții partidelor vor interveni în timpul alocat fiecărui grup parlamentar, iar, la final, Dacian Cioloș va răspunde întrebărilor. Tăriceanu a mai precizat că prezența lui Dacian Cioloș este principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței de luni.
Săptămâna trecută, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului Dacian Cioloș, prin intermediul unei scrisori deschise, prezentarea „de urgență” în Parlament a unui raport privind „situația economică reală a țării”, declarându-se îngrijorat de „semnalele alarmante” privind intențiile Guvernului. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a confirmat că Dacian Cioloș va merge în Parlament pentru a prezenta un raport privind starea economică, susținând că cererea PSD este „o bună inițiativă”.
„Vă rog să prezentați de urgență în fața camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situația economică reală a țării, inclusiv nivelul de colectare a taxelor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul comercial și creșterea economică estimată care stă la baza execuției bugetare”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Dragnea lui Cioloș.
Totodată, liderul PSD i-a cerut premierului o poziție clară cu privire la „intențiile reale ale Guvernului” pe motiv că „informațiile contradictorii care vin, în mod direct sau indirect, din partea membrilor executivului generează confuzie și îngrijorare în rândul investitorilor, salariaților și al tuturor celorlalți cetățeni”.
Liviu Dragnea a motivat demersul de a-l chema pe șeful Guvernului în Parlament prin apariția „în spațiul public” a mai multor „semnale alarmante privind intenția Guvernului de a lua o serie de măsuri îngrijorătoare, cum ar fi plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, majorarea taxelor pentru cei cu activități independente prin schimbarea radicală a Codului Fiscal”. El i-a transmis premierului că se opune „categoric” acestor măsuri, pe care le consideră „dăunătoare”.